Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 Teollisesta sivilisaatiosta toipumisen keskus

Olemme toivottavasti jo siirtyneet aikaan, jossa ei ole enää tarpeen keskustella siitä, miksi elämäntapamme pitäisi muuttua, vaan siitä, miten se voi muuttua. Meillä on valtava määrä tietoa käsillä olevasta ekokatastrofista, mutta tieto yksinään ei riitä muutokseen, vaan tarvitaan myös tunnetta ja monipuolista toimintaa.

Marraskuussa 2016 avasimme Jyväskylän keskustaan paikan nimeltä Teollisesta sivilisaatiosta toipumisen keskus. Yhden valmiin vastaksen sijaan halusimme Toipumiskeskuksen avulla tuoda näkyväksi erilaisia palasia, joista terveempää suhdetta maailmaan voisi alkaa muodostaa.

Toipumiskeskus oli kohtauspaikka, tila keskustelulle, luennoille, lauluille, runoille sekä vaikeidenkin tunteiden käsittelylle. Arkipäivisin keskus toimi kaikille avoimena olohuoneena, jonne sai tulla viettämään aikaa tai vaikka ottamaan päivänokoset. Lisäksi järjestimme joka ilta monimuotoista ohjelmaa keskustelupiireistä taideiltamiin. Vieraita meillä kävi yhteensä yli kaksisataa, nuorimpien ollessa alle vuoden ikäisiä ja vanhimpien reilusti yli 80.

 

Toipumiskeskuksen työryhmä

Isla Peura
taiteilija & tuottaja
www.islapeura.com

Osma Naukkarinen
OTM, erä- ja luonto-opas
www.sammalsielu.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Toipumiskeskus Jyväskylässä marraskuussa 2016

Toipumiskeskus oli auki Jyväskylän keskustassa 7.11.-20.11.2016, jolloin se toimi kaikille avoimena olohuoneena. Keskukseen saattoi tulla pistäytymään muuten vain. Lisäksi järjestimme iltapäivisin ja ilta-aikaan erilaisia esityksiä, keskustelutilaisuuksia ja luentoja. Vieraanamme olivat mm. tanssiryhmä off/balance, omavaraisuuspioneeri Lasse Nordlund, kirjailija, filosofi Antti Salminen sekä valokuvataiteilija Marko Hämäläinen. Katso koko ohjelma täältä.

 

Keskus jatkaa tästä eteenpäin toimintaansa "maan alla", pulpahdellen pinnalle aina sopivan tilaisuuden sattuessa.

 

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Järjestäjien mietteitä

 

Luonnehdimme Toipumiskeskusta ”humoristiseksi, mutta kuolemanvakavaksi tempaukseksi”. Toipumiskeskus herätti toki myös asiaankuuluvaa huvittuneisuutta, mutta olimme yllättyneitä, miten vakavasti ja innostuneesti siihen kuitenkin suhtauduttiin. Teollisesta sivilisaatiosta toipumisen tarvetta ei tarvinnut selittää tai perustella. Kahden viikon aikana lohdutimme uupumuksen partaalla olevia, kuuntelimme sellaisia huolia, joita ei ole kukaan koskaan tosissaan kuunnellut, ja nauroimme asioille, joista ei oikeastaan saisi puhua.

Tv-uutisissakaan emme päätyneet loppukevennykseksi, vaan muiden vakavien uutisten joukkoon. Uutistenlukija alusti meistä kertovan pätkän toteamalla, että ”nykyinen elämäntapamme on tulossa tiensä päähän”.

Mielestämme kaikki tämä osoittaa, että emme tosiaan ole yksin. Vaikuttaisi siltä, että yhä useampi kärsii länsimaalaisuudestaan joko tiedostamattaan tai tietoisesti. Emme halua olla osa epäoikeudenmukaista ja tuhoisaa järjestelmää, joka käyttää maailman köyhimpiä hyväkseen, häpäisee ja hävittää kaiken perustana olevan luonnon sekä epäinhimillistää kaikkien jäsentensä elämän pelkiksi koneen osasiksi. Se on järjestelmä, joka nielee kaiken muun, ja jonka ei tarvitse olla herkkänä paikalliselle ympäristölle ja perinteille. Teollisesta sivilisaatiosta toipumisella tarkoitamme ennen kaikkea toipumista tällaisesta paikattomasta ja juurettomasta elämäntavasta ja maailmankuvasta.

 

Yleensä sairaudesta toipuminen alkaa, kun ongelma on havaittu ja sitä ryhdytään parantamaan sekä aktiivisesti (esim. kuntoutus tai vertaistuki) että passiivisesti (esim. lepo). Teollisesta sivilisaatiosta toipuminen on uskoaksemme pitkä prosessi, joka vaatii kärsivällisyyttä ja sitoutumista. Täsmälääkkeitä ei ole.

Samalla on hyvä pitää mielessä, että toipuminen ei ole vain vaikeaa ja täynnä epävarmuuksia, vaan myös elävöittävää, voimistuttavaa ja välttämätöntä. Se tapahtuu teorian, käytännön ja tunteiden tasolla, yksilön ja laajemman yhteisön tasolla. Tämän takia halusimme tehdä myös keskuksen ohjelmasta monipuolisen. Yksi tärkeimpiä tavoitteitamme oli osoittaa, että kukaan ei ole luomassa terveempää suhdetta maailmaan yksin. Toipuminen on mahdollista, ja sitä tapahtuu jo.

 

 

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

 

Lue artikkeli Toipumiskeskuksesta Jyväskylän ylioppilaslehdessä Jylkkärissä. (Kestämättömien elämäntapojen myytit uusiksi - Jylkkäri

Toipumiskeskus Facebookissa: https://www.facebook.com/toipumiskeskus/